Gledajte uživo sjednicu Parlamenta FBiH, počela rasprava o imenovanju Marina Vukoje za ustavnog sudiju

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine cijeli dan zasjeda, a zastupnici su razmatrali nekoliko izmjena zakona. Među najvažnijim tačkama dnevnog reda je ona posljednja – imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. Upravo je počela rasprava o tome.

Prethodno su zastupnici raspravljali o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata.

Razmatran je i Nacrt zakona o likvidacionom postupku, Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024-2027 te brojni prijedlozi.

Posljednja tačka dnevnog reda 11. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je Izbor i imenovanja, a među njima i imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, što je u prethodnom periodu izazvalo brojne kontroverze.

Ovo imenovanje je vrlo značajno za HDZ te koalicija očigledno mjesecima pokušava pronaći najsigurniji način glasanja.

Prethodno su imali problema s nedostatkom ruku u Komisiji za izbor i imenovanje, koja je trebala dati njegovo ime kao prijedlog.

Kako se ne bi dogodilo da ta Komisija umjesto samo njegovog imena, pred zastupnike stavi i druge kandidate za Ustavni sud BiH, nedavno je promijenjen sastav Komisije.

Uprkos zahtjevima opozicije, čak i dijela vladajuće koalicije, da više imena dođe na dnevni red, Komisija je predložila samo Marina Vukoju – javlja Klix.ba.

Gledajte sjednicu uživo na videu ispod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.