Hrvatska izgubila 3-0 na otvaranju Evropskog prvenstva u Njemačkoj

Nogometna reprezentacija Španije deklasirala je Hrvatsku rezultatom 3:0 u 1. kolu grupe B i potvrdila je da je jedan od najozbiljnijih pretendenata u borbi za titulu. Španci su pitanje pobjednika riješili još u prvom poluvremenu kada su ekspresno postigli tri gola, a do kraja su bez većih problema sačuvali ubjedljivo vodstvo.

Hrvatima nije pomogla ni pomoć desetina hiljada navijača s tribina, jer je u 29. minuti Morata izbjegao ofsajd zamku i matirao istrčalog Livakovića za 1:0.

Radost Španaca nije se ni stišala, a već je bilo 2:0. Fabian Ruiz je majstorski prevario dva hrvatska igrača, šutirao je sa 16 metara, a lopta zakačila Pongračića i završila u mreži za 2:0.

Potop Hrvatske kompletirao je Dani Carvajal u 45. minuti kada je umakao odbrani poslije centaršuta Laminea Yamala i iz blizine postigao gol za 3:0.

Inače, mladi Yamal je postao najmlađi igrač u historiji Eura sa 16 godina i 338 dana – prenosi Klix.ba. Pretekao je Poljaka Kacpera Kozlowskog koji je imao 17 godina i 246 dana kada je 2021. godine zaigrao protiv Španije.

U drugom poluvremenu Hrvatska je imala više loptu u svom posjedu, ali prvi su prijetili Španci. Yamal je izašao sam ispred Livakovića koji je fenomenalno odbranio.

Na drugoj strani, Hrvatska je propustila kolosalnu šansu. Kovačić je vratio za Budimira, lopta je došla do Stanišića čiji udarac iz neposredne blizine fenomenalno je zaustavio Cucurella, a u nastavku akcije Simon boksovao loptu u gol-aut.

U 81. minuti dosuđen je penal za Hrvatsku, ali udarac Petkovića odbranio je Simon. Lopta se potom odbila do Perišića koji je uposlio Petkovića i kome nije bilo teško da zatrese praznu mrežu, ali gol je poništen i ostalo je 3:0.

Hrvatska će u narednom kolu u četvrtak igrati protiv Albanije, dok Španiju očekuje okršaj s Italijom.

Rezultat i strijelci:

Španija – Hrvatska 3:0 (Morata 29’, Fabian Ruiz 32’, Carvajal 45'+2)

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.