Održana sjednica Centralne izborne komisije: Kažnjeni SDA i SNSD, evo šta je odlučeno za žrijeb za Dom naroda

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, 4. jula, na sjednici donijela odluku o utvrđivanju rezultata nedavnog žrijeba za mjesto delegata u Domu naroda državnog Parlamenta Bosne i Hercegovine, iz Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS. Podsjetit ćemo vas da je žrijeb ovo mjesto dao Partiji demokratskog progresa (PDP), a nakon dugotrajnog procesa koji je trajao i pred Sudom BiH koji je odbio žalbu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na odluku CIK-a, koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamenta BiH.

Novi delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda tako bi trebao biti Nenad Vuković, ispred PDP-a, a SNSD je ostao bez mandata koji je pripadao Snježani Novaković-Bursać.

SNSD tako ostaje na tri delegata u Klubu srpskog naroda, a SDS ima jednog delegata.

Ovim je SNSD izgubio kontrolu u Domu naroda PS BiH, pa to znači da Dodik i njegov SNSD mogu biti izbačeni iz Vijeća ministara BiH, no Dodik je već najavio da nema namjeru odstupiti iz Doma naroda, a ne postoji ni zakonski mehanizam koji se bavi ovakvim procesima.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić na današnjoj je sjednici istakla upravo i kako se CIK ne bavi prestankom i dodjelom mandata, nego utvrđivanjem i potvrđivanjem rezultata.

Govorila je i o tome kako oko ove priče u javnosti postoji mnoštvo dezinformacija i stoga je smatrala da je važno naglasiti da CIK sada utvrđuje rezultate navedenog žrijebanja i da na ovu odluku postoji pravo žalbe – rok je dva dana nakon današnje odluke.

Tek kada odluka postane pravosnažna – ako Sud BiH odbije eventualnu žalbu na odluku – Komisija može i potvrditi rezultat žrijeba.

Na sjednici su danas, između ostalog, kaznili stranku Milorada Dodika, jer su na društvenim mrežama objavljivali aktivnosti iz Općine Derventa, a predstavljali su ih kao aktivnosti SNSD-a.

Riječ o preuranjenoj kampanji, te su dobili kaznu od 3.000 KM, a moraju ukloniti i sporne postove s Facebooka.

Zbog preuranjene kampanje istim iznosom je kažnjena i Stranka demokratske akcije (SDA), i to zbog Faruka Kapidžića, predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo i stranačkog kandidata na izborima.

On je na svojoj Facebook stranici pozivao građane da glasaju i za ovu stranku i za kandidate drugih stranaka koje su u koaliciji s njima – prenosi Radio Sarajevo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.