Iz FUP-a se oglasili zbog velike akcije: Elmedin Voloder i ostali se sumnjiče za niz krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa

Iz Federalne uprava policije, oglasili su se povodom velike operativne akciju pod nazivom “Landfill”, usmjerenu na otkrivanje koruptivnih radnji povezanih s izgradnjom autoputa. Nermin Vila, advokat bivšeg direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera, osumnjičenog u akciji “Landfill” kazao je da je izvršen pretres na obje lokacije koje se tiču njegovog branjenika.

“Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona provode operativnu akciju pod nazivom ‘Landfill’ zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: ‘Udruživanje radi činjenja krivičnih djela’, ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’ , ‘Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne’, ‘Pranje novca’, ‘Pomaganje'”, navode iz FUP-a.

Dodaju da se zbog sumnje u počinjenje navedenih koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa sumnjiči pet osoba.

“Policijski službenici po Naredbi Kantonalnog suda u Zenici vrše pretrese na devet lokacija u tri kantona. Više detalja u vezi navedene akcije bitće poznato nakon okončanja službenih radnji”, dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, uz Elmedina Volodera osumnjičeni su Marin Nikolić iz Žepča, Boris Zekić iz Orašja, te Reuf Kadrić, zaposlenik Autocesta FBiH. Među osumnjičenima je i privatnik iz Sarajeva, Mustafa Musabegović.

Oni se terete za krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340., „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383., „Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne“ iz člana 254., „Pranje novca“ iz člana 272., „Pomaganje“ iz člana 33. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici po Naredbi Kantonalnog suda u Zenici vrše pretrese na devet lokacija u tri kantona.

Kako smo objavili, sumnjiče se za malverzacije oko izgradnje autoputa kod Žepča.

Nermin Vila, advokat bivšeg direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera, osumnjičenog u akciji “Landfill” kazao je da je izvršen pretres na obje lokacije koje se tiču njegovog branjenika.

On je kazao da su izuzetno korektni pretresi urađeni na njegovim lokacijama.

-Sada čekamo poziv tužioca, koji će stići danas ili sutra. Ovdje je nadležno Tužilaštvo ZDK. Činjenica je da se radi o eksproprijaciji neke zemlje, nije riječ o nekim “avionima i kamionima” – istakao je Vila.

Dodao je da Voloder krenuo u FUP.

-Čekamo poziv Tužilaštva i da nam sve predoče, jer ovdje nam nije skoro ništa predočeno, pa ćemo onda zauzeti stav o daljoj odbrani – zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.