Ministrica pravde Austrije Alma Zadić potpuno otvoreno: “Važno da političari u BiH iskoriste trenutnu situaciju i provedu potrebne reforme”

Evropa je utemeljena na zajedničkim vrijednostima poput tolerancije, solidarnosti i jednakosti, pa rezultati izbora u Austriji i uspon desnice u Evropi moraju dovesti do promjene svijesti, upozorava ministrica pravde Austrije Alma Zadić. U razgovoru za „Dnevni avaz“ ona ističe da zajedničke vrijednosti ne smiju biti prepuštene nacionalističkoj i euroskeptičnoj politici.

Konstruktivne snage

-Da li će Slobodarska stranka Austrije (FPO) imati priliku za formiranje vlade, zavisit će prvenstveno od drugih stranaka. Radi se o većini mandata u parlamentu, jer 70 posto glasača u našoj zemlji ipak nije glasalo za FPO.

Do sada su sve stranke odbijale sarađivati s FPO-om pod vodstvom njenog predsjednika Herberta Kikla (Kickl). Da li će velike stranke OVP i SPO ostati dosljedne toj odluci do kraja, još je neizvjesno, ali postoji nada da će konstruktivne snage uspjeti formirati većinu bez njih i tako ostvariti najbolje rješenje za Austriju i njene građane – kaže Zadić.

Pojašnjava da je FPO ekstremno desno orijentirana i otvoreno širi strahove prema ljudima migrantskog porijekla, uključujući i državljane BiH.

Učešće u vladi

-Podsjećam na pjesme koje je pjevala jedna organizacija povezana s FPO-om, u kojima su otvoreno veličali genocid u Srebrenici. Tokom svog posljednjeg učešća u vladi, FPO je pokazao da svoju rasističku retoriku može pretočiti u zakone, kršeći evropsko pravo i otežavajući život mnogim ljudima u Austriji. Ako sagledamo situaciju u Evropi, svugdje gdje desnica dolazi na vlast, vrši se pritisak na nezavisne medije, pravosuđe i ujedno se preuređuju sigurnosne službe, a demokratija slabi – navodi Zadić.

Austrija ostaje posvećena podršci našoj zemlji na putu evropskih integracija, a Zadić naglašava da je zapadni Balkan dio evropske porodice.

-Tokom posljednjih gotovo pet godina mog mandata dodatno smo unaprijedili saradnju u oblasti pravosuđa. Ako bi FPO došao na vlast, to bi se moglo promijeniti, a moglo bi doći i do pogoršanja odnosa Austrije prema zapadnom Balkanu.

Zato je važno da političari u BiH iskoriste trenutnu situaciju i provedu potrebne reforme, kako bi se pregovori s Evropskom unijom otvorili što prije i kako bi se odobrila sredstva za hitne reforme u Bosni i Hercegovini – ističe ministrica Alma Zadić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.